Poppen en poppenkasten

Met poppen spelen is waarschijnlijk net zo oud als de mensheid. In 2010 ontdekten onderzoekers van Harvard en Bates College dat chimpansees met stokjes spelen zoals kinderen met poppen spelen. Ze wiegen de stokjes 'in slaap' en maken bedjes waar de stokjes in kunnen liggen. Het zijn vooral vrouwelijke chimpansees die zo met stokjes spelen. Een soort oefening voor vrouwelijke chimpansees voordat ze zelf moeder worden, want zodra ze moeder zijn spelen ze niet meer met de stok-poppen. Mensenkinderen brengt het dezelfde verzorgende vaardigheden bij. En als kinderen wat ouder zijn en hele verhalen om het spelen met de poppen verzinnen, is dit goed voor de sociale en maatschappelijke vaardigheden van het kind. Met poppenkleertjes leren ze ook hun pop aan- en uitkleden: dat vinden ze leuk als ze zelf ook leren om zich om te kleden.

Barbies, babypoppen en poppen voor jongens 

Dat alleen meisjes met babypoppen en barbies kunnen spelen is een misvatting. Voor jongens zijn er natuurlijk legopoppetjes, GI Joe en Action Men. Het is niet meisjesachtig als jongens er ook mee willen spelen, ook al zijn dat barbiepoppen. Ook zij willen hun fantasieverhalen kunnen uiten. Als kinderen ouder worden krijgen ze namelijk steeds meer mee vanuit hun omgeving: sociale rollen, hoe de wereld in elkaar steekt en wat mensen doen en zeggen. Hun fantasie en kennis wordt hierdoor op jonge leeftijd al verrijkt en hoe kunnen ze dat nu beter uiting geven dan door met speelpoppen te spelen en verhalen uit te beelden?

Poppenkasten

Verhalen uitbeelden kan ook leuk zijn met een poppenkast. U kunt er als ouder achter kruipen, maar ook de kids zelf kunnen poppenkastverhalen bedenken of improviseren achter de poppenkast. Ook leuk voor andere kinderen die naar het verhaal (met eventueel een moraal) kunnen kijken. Weet u niet wat u als ouder kunt 'spelen' vanachter de poppenkast? De poppenkastverhalen van Jan Klaassen kunt u eenvoudig online vinden. 

Poppen voor baby's en poppenkleertjes

Is uw kind volgens u nog te klein voor een pop? Er bestaan ook zachte speelpoppen die eruit zien als poppen, maar aanvoelen als knuffels. Kinderen die wat ouder zijn en zichzelf leren aan- en uitkleden, vinden het ook leuk om dit bij hun poppen te doen.

 

Vind je dit een leuk onderwerp? Nog veel meer wetenswaardigheden over poppen vind je in het speelgoed poppen museum.