Educatief speelgoed

Educatief kinderspeelgoed is speelgoed waarbij kinderen verschillende vaardigheden op spelenderwijs bijgebracht krijgen. Het draagt dus nadrukkelijk bij aan de ontwikkeling van het kind. U kunt denken aan kinderspelletjes zoals educatieve bordspellen, puzzels voor jonge kinderen vanaf 18 maanden tot puzzels voor kinderen vanaf 5 jaar, duurzaam houten ClickClack speelgoed en complete spellendozen. Kinderspelletjes voor blinden en slechtziende kinderen bestaan ook!

Bordspellen

Onder educatief kinderspeelgoed vallen bijvoorbeeld bordspellen. Hoe dragen die bij aan de ontwikkeling van het kind? Bij deze bordspellen leren kinderen bijvoorbeeld vooruit te denken en eventueel strategische beslissingen te nemen. Maar bordspellen kunnen ook de motorische vaardigheden van uw kind een boost geven bij bijvoorbeeld kinderspelletjes waarbij ringen geworpen moeten worden of een bordspel waarbij het kind met een klein magnetisch hengeltje vist naar leuke, kleurrijke visjes.

Puzzels

Wie heeft er nooit gepuzzeld? Puzzels zijn een van de eerste vormen van kinderspeelgoed. Nu hebben we naast steekpuzzels ook stapelpuzzels, blokkenpuzzels, breipuzzels en zelfs lichtgevende puzzels. Mede doordat puzzelen zo'n eeuwenoud begrip is, hebben er in de loop van tijd allerlei verschillende vormen van puzzels ontpopt.

Educatief speelgoed voor baby's 

Educatief kinderspeelgoed is ook al beschikbaar voor baby's. De ontwikkeling van een kind begint namelijk al vanaf de geboorte. Een speelkubus met verschillende afbeeldingen leert een kind hoe hij voorwerpen vast pakt, omkeert en dat voorwerpen kunnen rollen als er een zwaai aan gegeven wordt. Er bestaan speelkubussen met klittenband die baby's de hoogte in kunnen bouwen: goed voor het ruimtelijk inzicht. Verder zijn er natuurlijk de bekende speelboeken en speelmobielen die kinderen wat te doen geven als ze in hun box liggen en niet slapen. De diverse kleuren en structuren stimuleren de hersenen, de tast en het zicht van de jonge kinderen.